Catedrala de sare din interiorul unei mine

La 132 de metri adancime se afla faimoasa mina de sare Wieliczka din sudul Poloniei, care a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in 1978 si a fost proclamata monument istoric de catre presedintelele tarii in 1994.

Mina construita in secolul al 13lea a produs sare de masa pana in 2007, iar mineritul a fost oprit in 1996 datorita pretului scazut al sarii si inundatiilor. Acum este un muzeu, care include o multime de statui, trei capele si o intreaga catedrala, care a fost sculptata din sare de catre mineri. Sculpturile vechi sunt imbunatatite de catre artistii contemporani, iar aproximativ 1.2 milioane de oameni viziteaza aceasta mina in fiecare an.

Mina reprezinta rodul muncii a sute de generatii de mineri, fiind un monument pentru istoria poporului polonez. Amenajarea elementelor decorative ale catedralei este atractia principala, iar turistii care vor sa viziteze au la alegere doua variante de a ajunge: fie pe scari din lemn, care au 64 de metri lungime, fie cu ajutorul liftului capabil sa sustina greutatea a 39 de persoane si sa ajunga la suprafata in doar 30 de secunde.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza aici